Acupunctuur_Timmermans_Waalwijk_acupunctuur_header

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur: een natuurlijke, veilige en effectieve behandeling. De naam acupunctuur stamt af van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent.

Bij een acupunctuurbehandeling worden hele dunne naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken.
Acupunctuur is een meer dan 3.000 jaar oude behandelmethode. Er wordt gekeken óf en in welke mate er sprake is van disbalans in het gehele lichaam. Dit doen we onder andere door het onderzoeken van uw klachten en de mogelijk onderliggende relatie.
Voor het onderzoek en bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifiek (acupunctuur)punten op het lichaam. Bij het aanprikken van de juiste combinatie van deze punten wordt er een prikkel gegeven, waarmee het lichaam wordt aangezet om zijn natuurlijke balans te herstellen

Uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid, pijn of hooikoorts kunnen met acupunctuur worden verholpen of verlicht. Zo zijn er acupunctuurpunten die pijnstillend werken doordat door het prikken stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (endorfines) die eenzelfde werking hebben als pijnstillers.

Misschien vindt u acupunctuur of het prikken met naalden een akelig of eng idee. Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame steriele wegwerpnaalden, waardoor het prikken zelf niet of nauwelijks pijnlijk is. Nadat de naald is gezet, kunt u eventjes een tinteling voelen.

Hoe lang de naalden moeten blijven zitten, hangt een beetje van uw klacht af. Bij ooracupunctuur gebruiken we soms ook “verblijfsnaaldjes” of “korreltjes” die zelfs een week kunnen blijven zitten.

Bij behandeling van pijnklachten en/of ander ongemak is het mogelijk om tijdens de eerste behandeling al direct vast te stellen of we de juiste – op de persoon gerichte – behandeling hebben uitgevoerd. Na het plaatsen van de naalden wordt u gevraagd of er een verandering optreedt in de pijn en/of het ongemak. Hierdoor kunnen we direct vaststellen wat de verbetering is. Tegelijkertijd kunnen we, indien nodig, de behandeling bijstellen. Om tot een optimaal behandelresultaat te komen.
Door deze aanpak werken we samen met u aan uw persoonlijk behandelplan en daarmee aan het beste resultaat.

VIDEO: Acupunctuur uitgelegd

Het onderzoek

Een effectieve behandeling begint met de juiste diagnose. Bij Acupunctuurpraktijk Timmermans besteden we dan ook veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede diagnose. De meeste mensen kunnen hun klacht wel duidelijk beschrijven. Dat is voor ons natuurlijke belangrijke informatie maar het is niet genoeg. Het stellen van de juiste diagnose komt bij ons tot stand door het voeren van een gesprek, aandachtig te kijken en uw tong en pols te onderzoeken. Eventueel kan er ook nog aanvullend bewegingsonderzoek of een onderzoek van de buik plaatsvinden.

Als u voor de eerste keer bij ons komt, bespreken we uitgebreid uw klacht. Maar ook andere dingen zoals uw eetlust, stoelgang of slaappatroon komen aan bod. Bij vrouwen vragen we ook naar het verloop van uw menstruatiecyclus. Verder willen we dingen weten over uw dagindeling, uw werkzaamheden, uw humeur en geestelijke gesteldheid en of u een ochtend- of een avondmens bent. Zo krijgen we een beter beeld van uw dagelijkse functioneren. En daaruit kunnen we afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

Aan de hand van al deze gegevens, stellen wij een Chinese Geneeskundige Diagnose, waarop we de behandeling afstemmen. Het eerste consult bestaat dus uit een gedeelte onderzoek en direct behandelen.

De Tong

Uw tong geeft veel informatie over uw gezondheid. Bij de tongdiagnose kijken we naar de vorm en naar de kleur van uw tong, maar ook of er veel of weinig aanslag op zit. Verder ook nog naar de vochtigheid van uw tong en of er kloofjes of pukkeltjes op zitten.

Acupunctuur_Timmermans_Waalwijk_onderzoek_behandeling_tong

De Pols

Het voelen van de pols is voor ons een belangrijk onderdeel van de diagnosediagnose. We luisteren niet alleen naar het kloppen van uw pols, maar voelen bij elk polsgewricht op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. De gemeten spanning, breedte, diepte en snelheid geeft ons veel informatie over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Acupunctuur_Timmermans_Waalwijk_onderzoek_behandeling_pols

Aandachtig kijken

Door aandachtig naar uw lichaamstaal en –houding te kijken, komen we ook veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels zeggen iets over uw energiebalans.

Acupunctuur_Timmermans_Waalwijk_onderzoek_behandeling_kijken

Na de behandeling

Na de acupunctuurbehandeling voelen de meeste mensen zich heerlijk loom en moe. Daarnaast kunt u soms een dof en zwaar gevoel krijgen in het behandelde deel van uw lichaam. Dat is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg. Doorgaans worden deze reacties na een paar behandelingen minder sterk.

Acupunctuur_Timmermans_Waalwijk_onderzoek_behandeling_na_de_behandeling

De behandeling

Een korte uitleg over de verschillende soorten acupunctuur.

BEHANDELINGEN MET NAALDEN

Binnen de acupunctuur maken we gebruik van diverse technieken met en zonder naalden. Misschien heeft u al eens gehoord over dry needling of ooracupuntuur? Hieronder zetten we voor u op een rijtje welke technieken we in onze praktijk gebruiken.

Klassieke acupunctuur
De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling waarbij dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam geplaatst. Door de plaats en de manier waarop de naald wordt aangebracht, wordt de energiestroom in uw lichaam gereguleerd. Hierdoor:
• ontstaat een betere doorstroom van energie
• verdwijnen energieblokkades
• neemt de hoeveelheid energie toe
Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen, wat een tintelend gevoel kan geven. Dit duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Ooracupunctuur
Bij ooracupunctuur plaatsen we kleine naaldjes in het oor. Dit kan zijn om de behandeling te versterken, maar we kunnen ook alleen ooracupunctuur toepassen. Bij ooracupunctuur gebruiken we hele kleine zogenoemde verblijfsnaaldjes, die tot een week kunnen blijven zitten.

Dry Needling
Steeds meer mensen maken voor het eerst kennis met acupunctuurnaalden bij een fysiotherapeut die pijnlijke punten in spieren meeneemt in de behandeling. Deze behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunt-acupunctuur of Dry Needling genoemd. Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi-punten; punten waar het pijn doet. Het behandelen van Ah-shi-punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast. Wij kijken echter niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordelen tevens uw algemene energie en schatten zo in of Dry Needling verantwoord is. Als uw energie niet optimaal is, kiezen we eerder voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u behalve een pijnpunt ook uw energie kwijt bent.

BEHANDELINGEN ZONDER NAALDEN

Moxa
Moxa is een techniek die gebaseerd is op het toedienen van droge hete warmte op specifieke acupunctuurpunten. Moxa is gedroogd en samengeperst bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en wordt gebruikt om meridianen te verwarmen, koude uit het lichaam te verdrijven en de energie in het lichaam te versterken en aan te zetten. Dit kan door een beetje van dit kruid op de naald te bevestigen of rechtstreeks middels een moxastick of -lamp een acupunctuurpunt of regio van het lichaam te verwarmen. Deze warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.

Cupping
Bij cupping gebruiken we geen naalden, maar werken we met warmte. Op bepaalde punten op uw lichaam worden cups (verwarmde glazen bollen) aangebracht en ontstaat een vacuüm waardoor de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen een intensieve manier om onder andere spierweefsel te ontspannen.
Doordat meridianen en acupunctuurpunten worden behandeld, verbetert de doorbloeding in de spieren en weefsels, waardoor stagnaties in de energiedoorstroming verminderen of opgeheven worden. Het vacuüm brengen van de cup stimuleert het bindweefsel extra stevig en ook het onderliggende spiergebied wordt extreem goed doorbloed en komt door reflexwerking tot ontspanning. Ook het gebied tussen de wervels kan met cupping worden 'losgetrokken’ worden.
Cupping is zeer geschikt voor kou en opkomende verkoudheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn/migraine, rug-, nek- en schouderpijn en vocht in knieën en enkels.
Het cuppen is niet pijnlijk, maar kan wel even een onaangenaam gevoel geven. De vacuümkracht van de cup kan dan eventueel verminderd worden. Daar waar de cup is geplaatst zal een rode tot paarse verkleuring te zien zijn die echter na een paar dagen weer verdwijnt.

Tuina
Tuina zijn traditionele Chinese massagetechnieken, die gebruik maken van dezelfde diagnostische methoden als de acupunctuur en de Chinese kruidengeneeskunde. Ook hier stellen we een diagnose door vragen, de pols voelen en de tong te bekijken. In de tuina maken we gebruik van verschillende massagetechnieken: technieken die kalmeren, die energie opbouwen of die doen zweten (bijvoorbeeld bij verkoudheden). Met deze massagetechnieken wordt de energie in spieren, bindweefsel, meridianen en acupunctuurpunten gemanipuleerd.
Binnen de tuina bestaat er ook een aparte afdeling behandelingstechnieken voor kinderen en baby's.

Goed om te weten

Waar we u nog graag op willen wijzen vóór de behandeling.

Aandachtspunten

Wanneer u bij ons een acupunctuurbehandeling ondergaat, willen we u graag nog op de volgende punten wijzen:
• Gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.
• Vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling.
• Vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling
• Zorg dat u iets eet voor de behandeling.

Verder is het nog belangrijk om ons te melden als u zwanger bent of probeert te worden.Voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden, dus meldt het als u menstrueert of zwanger bent, ook als het nog pril is. Ook wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig ons dit te melden.

Tot slot willen we weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke en of u overgevoelig bent voor injecties en dergelijke.

Wanneer is acupunctuur niet geschikt als behandeling?

In acute gevallen, zoals een hartinfarct of een blindedarmontsteking, gaat u natuurlijk direct naar de huisarts!

Veelgestelde vragen over Acupunctuur

We kunnen ons voorstellen dat u wat vragen heeft over acupunctuur. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

Is een acupunctuurbehandeling wel hygiënisch?

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en verplicht te werken volgens strenge hygiënevoorschriften. Deze gelden voor de behandelkamer, alle handelingen en het gebruik van de naalden. Wij werken enkel met steriele wegwerpnaalden.

Doet een acupunctuurbehandeling pijn?

De prikjes van de dunne naalden voelt u nauwelijks. Soms voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet Dé Qi en is het een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt en energie weer gaat stromen.

Bij welke klachten kan acupunctuur helpen?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organisation) heeft een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Op de pagina met Bij welke klachten sommen wij deze voor u op.

Helpt Acupunctuur bij kanker?

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Ook na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.

Hoe lang moeten de naalden blijven zitten?

Gemiddeld moeten de naalden zo'n 20 minuten blijven zitten. Afhankelijk van de klacht kan dat langer of korter zijn. Bij ooracupunctuur kan ook gebruikt gemaakt worden van “verblijfsnaaldjes” of “korreltjes” die zelfs een week kunnen blijven zitten.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, u heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig.

Moet ik iets meenemen?

Indien u medicijnen gebruikt, kunt u de eerste keer uw medicijnen(lijst) meenemen.

Helpt acupunctuur bij het stoppen met roken?

Acupunctuur helpt de behoefte aan nicotine te verminderen, maar de meest succesvolle methode om met roken te stoppen is om zowel de lichamelijke als de geestelijke afhankelijkheid te doorbreken. Wij besteden dus aan beide aspecten aandacht en geven u tips hoe u om kunt gaan met een leven zonder nicotine. Een behandeling met acupunctuur kan de longenergie en zelfs de wilskracht versterken. De vitaliteit keert meestal snel terug en u voelt zich energieker dan ooit. Zo wordt volhouden steeds gemakkelijker!

Moet ik erin geloven?

Nee, dat hoeft niet. Acupunctuur werkt ook bij kinderen en zij 'geloven' ook niet in acupunctuur.

Wordt acupunctuur vergoed?

Acupunctuur wordt vergoed in de aanvullende verzekeringen (alternatieve geneeswijzen). Afhankelijk van uw zorgverzekeraar krijgt u dan de hele of gedeeltelijke behandeling vergoed. Acupunctuur valt dus niet onder het eigen risico.

Acupunctuurpraktijk Timmermans | info@acupunctuurtimmermans.nl | +31 641 73 69 95 | Disclaimer

Locatie Waalwijk: Grotestraat 21a 5141 JM Waalwijk | Locatie Eindhoven: P.Czn. Hooftlaan 2 5611 NV Eindhoven

Openingstijden Waalwijk
woensdag: 19:00 - 22:00 uur
donderdag: 10:00 - 22:00 uur

Openingstijden Eindhoven
dinsdag: 13:00 – 17:00 uur
vrijdag: 09:00 – 17:00 uur

   

Medisch Kwartier Eindhoven

© Acupunctuur Timmermans, 2022

   

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

   

KAB Koepel

   

KAB Geschilleninstantie